Naslovnica BiH Goražde: Korona virus se “uvukao” u Dom za stare i iznemogle

Goražde: Korona virus se “uvukao” u Dom za stare i iznemogle

118
Goražde; foto: ilustracija

Goražde — U Domu za stare i iznemogle osobe u Goraždu, u posljednjim testiranjima prisustvo korona virusa potvrđeno je kod još osam štićenika, ukupno 19 do sada.

Prema riječima direktora ustanove, Anesa Begovića, među zaraženima je i dvoje uposlenih – medicinska sestra i njegovateljica. Prema njegovim riječima, stanari Doma koji su negativni na COVID-19 izmještaju se u izdvojene prostorije, a ohrabruje što pacijenti koji su pozitivni na testiranju nemaju teže simptome, prenosi Radio Slobodna Evropa.

S obzirom da je dvoje uposlenih u izolaciji, Dom za stare i iznemogle osobe danas je angažirao medicinske sestre, koje će proći kraću obuku i nastaviti brinuti o ukupno 42 štićenika smještena u ovoj ustanovi.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kojem pripada Goražde, jučer je zabranio okupljanja više od 20 osoba u zatvorenom, odnosno 50 na otvorenom prostoru.

Naložena je fizička distanca od najmanje 2 metra, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, te zabranjeno usluživanje nargila u svim objektima.

Obustavljena su i serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara. Kontrolu poštivanja novih naredbi vrše kantonalni inspektori, koji prema riječima direktora Uprave za inspekcijske poslove BPK Emka Rizvanovića, danas upozoravaju, a već narednih dana počet će sa sankcioniranjem neodgovornih građana.

Na području BPK Goražde trenutno je 105 oboljelih, a zabilježeno je šest smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa korona virusom.

(StarMo)