Naslovnica Politika Golić: “Znatno ojačana” pozicija RS…

Golić: “Znatno ojačana” pozicija RS…

358
Srebrenka Golić

Banja Luka — Potpredsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić tvrdi da je zaključcima usvojenim u Narodnoj skupštini RS-a prije dva dana, kako kaže, “znatno ojačana pozicija tog bh.entiteta”.

Najavljuje i da će se, nakon analize svih efekata prenosih nadležnosti, “biti procijenjeno u kojem pravcu RS treba da ide”.

“Vlada RS-a će analizirati sve efekte do sada prenesenih nadležnosti i shodno tome pokrenuti određene inicijative i korake u skladu s Dejtonskim sporazumom te preduzimati određene radnje s ciljem zaštite institucija RS, kao i evetualne štete koju su prenesene nadležnosti prouzrokovale RS” – rekla je Golić danas novinarima u Banjoj Luci.

Posebna sjednica Narodne skupštine, koja je sazvana na inicijativu vladajuće većine u RS, kako kaže, bila je “u funkciji odbrane RS i njenih institucija”, te da se “onemogući dalji prijenos neustavnih nadležnosti s RS na nivo BiH”.

Golić tvrdi da je u zadnje vrijeme bilo više takvih pokušaja, “u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova, te zaštita životne sredine”.

Ukazala je da je “neophodno se pridržavati mehanizma koordinacije u BiH”.

(StarMo)