Naslovnica Mostar Godišnjica zločina na Uborku i Sutini: 30 godina čekamo Tužilaštvo i Sud!

Godišnjica zločina na Uborku i Sutini: 30 godina čekamo Tužilaštvo i Sud!

314

Mostar — Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine Mostar te Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar u ponedjeljak su prigodnim programom obilježili 30. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini.

Brojne delegacija su položile cvijeće na spomen-obilježjima na Uborku u Sutini, te u Zaliku.

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica ubijenih žrtava na Uborku i Sutini poručio je kako su na tim mjestima prije 30 godina ubijeni Mostarci, nedužni civili, Hrvati i Bošnjaci.

– Mi 30 godina čekamo da Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je dvanaest osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini – naglasio je Hasić.

Dodao je kako su se prvi zločini u Mostaru dogodili upravo na Uborku i Sutini, napomenuvši da je najveća otkrivena masovna grobnica u Mostaru upravo Sutina koja je prva otkrivena i ekshumirana u Bosni i Hercegovini.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara kazao je kako “nema većeg ili manjeg zločina”.

– Zločini su se događali na svim stranama i možda je ovo dobar put kako bismo iskreno, jedni prema drugima pogledali u oči, ispričali se za sve ono što se događalo kako bismo onda lakše izgradili bolju budućnost za sve nas i za našu djecu – kazao je Kordić.

Izrazio je zahvalnost Gradskom vijeću Mostara da je, na inicijativu Udruženja civilnih žrtava rata, današnji dan proglasio “Danom svih civilnih žrtava rata”.

– To je pokazatelj da su došla vremena da se otvaraju neke teme koje do sada nisu bile otvorene. Hrabro idemo naprijed s premisom da gradimo bolju budućnost – zaključio je Kordić.

(StarMo)