Naslovnica Region Godišnjica ubistva premijera Srbije

Godišnjica ubistva premijera Srbije

250

Beograd — U Beogradu se 12. marta obilježava osamnaest godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.

U dvorištu zgrade Vlade Srbije, na mjestu gdje je Đinđić ubijen 2003. godine, cvijeće i svijeće u 9 sati ujutru položiće premijerka Ana Brnabić i članovi aktuelne Vlade koju predvodi Srpska napredna stranka.

Nakon toga vijence na spomen-ploču će položiti članovi Vlade koju je do ubistva vodio Zoran Đinđić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Delegacija Demokratske stranke na čelu sa predsjednikom Zoranom Lutovcem, koja je danas u opoziciji, položiće vijence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Vijence će na groblju položiti i predstavnici opozicionih Nove stranke i Stranke slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Milorad Ulemek Legija.

Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamjenik.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića još nije otkrivena.

(StarMo)