Naslovnica Region Godišnjica strašnog zločina u Štrpcima

Godišnjica strašnog zločina u Štrpcima

377

Beograd — Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz voza koji je putovao na relaciji Beograd – Bar.

Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom likvidirani, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore, javila je nevladina organizacija Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

“Prošlo je dvadeset i sedam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriju druge države. Samim tim, postavljanje spomen-ploče na beogradskoj željezničkoj stanici, koja bi trebala podsjećati na ovaj ratni zločin, za sve nas postaje nezamisliv cilj”, kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Za taj ratni zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su zapovjednik Višegradske brigade VRS-a Luka Dragičević i zapovjednik interventne jedinice u Višegradskoj brigadi Boban Inđić.

Krajem 2019. godine Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, dok je pred sudom u Beogradu u toku suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić, podsjećaju iz UDIK-a.

(StarMo)