Naslovnica BiH Godišnjica stradanja 68 hrvatskih civila

Godišnjica stradanja 68 hrvatskih civila

427

Prijedor — U selu Briševu, nadomak Prijedora, obilježena je godišnjica stradanja hratskih civila. I nakon 28. godina, za ove zločine, koje su počinili Pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta, još niko nije odgovarao. Briševo je simbol zločina koji je zaboravljen, kažu nekadašnji mještani. Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u 15 grobnica.

Na današnji dan 1992. godine, zbrisane su čitave porodice, a milosti nije bilo ni za djecu, ni starce. Među njih 68, najmlađa zrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

“Izgubio sam oca, koji je naknadno poginuo, dva mjeseca poslije. Jednostavno su išli kroz selo i ko je još bio živ – oni su ubijali. Izgubio sam u ovoj dolini, Moštanica mi zovemo, to su mi bratići – dvoje male djece. Djeca su odrasla u svijetu, oni ponekad žele malo doći, tek toliko da vide iz naših priča, inače ih ne vuče ništa, a mi kako starimo – tako i nestajemo”, priča Slavko Lovrić, bivši mještanin sela Briševo.

Zdravko Marijan predsjednik je Udruge ‘Dom Briševo – Dobri’: “Za ovaj zločin što su pojedinci izvršili nije niko, nažalost, odgovarao. Ima tužbi, bilo ih je u Haagu, u Sarajevu stoje neki predmeti i bilo je i svjedoka, ali niko nije procesiran”.

U selu je nekada živjelo oko 400 stanovnika, danas je tu još samo nekoliko ljudi. Žive u jako teškim uslovima, u kućama bez struje i vode, a do sela je gotovo nemoguće doći, jer su putevi uništeni. Podršku nisu dobili ni sa jedne strane. Nekadašnji stanovnici dolaze ovdje samo na dan obilježavanja godišnjice, ali, kako kažu, ne planiraju da se vrate.

Enisa Majer, bivša mještanka ovog sela, kaže da je politika podjela učinila da se ove žrtve zaborave: “Malo je državotvorne svijesti i politike u javnom prostoru u BiH da se tim žrtvama posveti takva pažnja, nego se uvijek govori naše žrtve, njihove žrtve, naš entitet, njihov entitet”.

Banjalučki biskup Franjo Komarica poručuje da se ovakvi zločini ne smiju zaboraviti, te da ne smiju biti ispolitizovani: “Ova i ove okolne župe imaju trajnu dužnost čuvati molitveni spomen, osobito na one koji su potpuno nedužni ubijeni iz mržnje na katoličku vjeru”.

U cilju pomirenja nekada neprijateljskih strana, obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovali su i članovi Centra za nenasilnu akciju Sarajevo – Beograd, zajedno sa grupom veterana uključujući i predstavnike četiri vojske koje su ratovale na ovim područjima. Mirovni aktivisti odali su poštu ubijenim civilima u Briševu, prenose federalna.ba.

(StarMo)