Naslovnica Mostar Godišnjica Merhameta u Mostaru: Kreću podružnice i u Prozoru i Trebinju

Godišnjica Merhameta u Mostaru: Kreću podružnice i u Prozoru i Trebinju

648
predsjednik MDD Merhamet Mostar, Mithad Brkan; foto: Adnin Hasić

Mostar — U sklopu aktivnosti Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet, u Mostaru je u Studentskom hotelu obilježena 107. godišnjica postojanja i rada tog društva, u organizaciji Regionalnog odbora Mostar Merhameta.

Februar je mjesec u kojem je reaktiviran rad Merhameta i tokom ovog mjeseca svi Regionalni odbori Merhameta obilježavaju 107. godišnjicu postojanja i rada. Domaćin skupa, Mithad Brkan direktor RO Merhameta za Hercegovinu, prezentovao je rad Merhameta u 2019. godini, te najavio skoro osnivanje podružnica u Prozoru i Trebinju.

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac istakao je važnost saradnje sa Islamskom zajednicom u BIH, te najavio osnivanje Merhameta u Švicarskoj i Turskoj. Također, Vrbanjac je dao punu podršku Mithadu Brkanu i pohvalio njegov dosadašnji angažman i doprinos u radu i razvoju Merhameta.

Na skupu se podsjetilo da je MDD Merhamet osnovan 1913. godine u Sarajevu, te da su njegovi osnivači bili ugledni Bošnjaci tog vremena Avdaga Kulović, reis Džemaludin ef. Čausević, dr. Mehmed Spaho i drugi. Merhamet je aktivno djelovao sve do 1946. godine kada, komunistički režim zabranjuje rad Merhameta i Preporoda, rečeno je.

Nakon višestranačkih izbora, 2. februara 1991. godine ponovo se reaktivira rad Merhameta. Tokom velikosrpske agresije na BIH Merhamet je aktivno na razne načine pomagao opstanak bošnjačkog stanovnistva na ovim prostorima, te dao nemjerljiv doprinos u odbrani BIH.

To je prepoznalo Predsjedništvo BIH, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ali i Papa Ivan Pavao II.

U sklopu manifestacije promovisana je monografija “MDD Merhamet 100 godina” autora Ruždije Adžovića novinara i pobliciste. Pored Adžovića promotori su bili prof. Munib Bujak i muftija u penziji Seid ef. Smajkić, koji je tokom agresije na BIH obavljao funkciju potpredsjednika Merhameta za Mostar i koji se prisjetio veoma važne uloge Merhameta za opstanak bošnjačkog naroda tokom 1992. i 1993. godine.

Pored navedenih u programu su učestvovali glavni imam Medžlis Islamske zajednice Trebinje Sadik ef. Fazlagić, moderator Meadin Mrndžić i hor Medžlisa IZ Mostar.

(StarMo)