Naslovnica BiH Godišnjica masakra nad civilima u Stupnom Dolu

Godišnjica masakra nad civilima u Stupnom Dolu

291
foto: federalna.ba, arhiva - ilustracija

Vareš — Kod spomen česme u varškoj mjesnoj zajednici Stupni Do u toku je obilježavanje 27. godišnjice godišnjice stradanja 38 civila, žrtva zločinačkog pohoda pripadnika specijane jedinice ‘Matrurice’ iz sastava Brigade HVO ‘Josip ban Jelačić’ iz Kiseljaka.

Među žrtvama u Stupnom Dolu bilo je 17 žena i petero djece, a istog jutra u gradu Varešu je ubijeno 7 civila, među kojima i starica od 80 godina. Tada je oko 300 muškaraca Bošnjaka zatočeno u sportskoj dvorani osnovne škole gdje su zlostavljani i mučeni. Žrtvama je danas odata počast polaganjem cvijeća na spomen česmu u središtu Stupnog Dola, te obilaskom mezarja i progodnim vjerskim programom, prenosi federalna.ba.

Obilježavanje 27. godišnjice zločina nad civilima Stupnog Dola prilagođeno je aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Dan ranije u Varešu je organizirano okupljanje i mimohod članova Udruženja logoraša “23. oktobar 1993.”, a memorijalni pohod „Trasa spasa Stupni Do 23. oktobar“ ove godine nije organiziran. Za zločin u Stupnom Dolu procesuirani su Ivica Rajić, Miroslav Anić i Dominik Ilijašević Como koji, nakon bijega iz mostarskog zatvora živi u susjednoj Hrvatskoj.

Zločini u Stupnom Dolu, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, pomenuti su i u presudi Haškog tribunala šesterici političkih i vojnih vođa Herceg Bosne, pravomoćno osuđenih na ukupno 111 godina zatvora.

(StarMo)