Naslovnica Mostar Gnojnice i Dračevice – sve više urbana naselja

Gnojnice i Dračevice – sve više urbana naselja

1319

Mostar — Područje naselja Gnojnice i Dračevice, u jugoistočnom dijelu prostora Grada Mostara, u zadnje vrijeme, zahvaljujući stalnim radovima i ulaganjima, sve više poprima oblike urbanog gradskog naselja.

I to nije slučajno, kažu u tom dijelu Grada Mostara, jer zanimanje predstavnika mjesne zajednice Gnojnice-Dračevice za potrebe lokalne populacije doprinosi kreiranju pozitivne životne klime za stanovnike tog područja. Kako ističu, ključni faktor pri odabiru projekata koji se implementiraju je koliki će doprinos projekat dati zajednici i stanovništvu koje tu živi.

“Posebno želim istaći realizaciju druge saobraćajne trake, koja je dala ogroman doprinos svakodnevnom saobraćaju, pri čemu je proširen put prema Osnovnoj školi Gnojnice. Asfaltiran je parter ispred ambulante na Kočinama, te put i prilaz u takozvanoj Pantića mahali, većinski naseljenoj povratničkom populacijom”, kaže Amar Džiho, predstavnik mještana Gnojnice-Dračevice.

Predstavnici mjesne zajednice posebnu pažnju pridaju projektima za opću dobrobit i napredak, što podrazumijeva i radove na uljepšanju životnog prostora i ambijenta, ali koji će pri tome dati doprinos ekološkom razvoju i uređenju lokalne zajednice.

“U sklopu inicijative ‘Zajedno za bolje sutra’, dobili smo donaciju za drvored i zelene površine u Dračevicama, gdje smo pored drvoreda, proveli kvalitetan i moderan sistem navodnjavanja. Obezbijedili smo i postavili kante za otpatke, a završena je realizacija jednog dijela dječijeg parka u Dračevicama”, ističe Džiho.

Grad Mostar je po prijedlogu Komisije za javne nabavke donio više odluka koje se tiču infrastrukturnih radova u Gradskom području Jugoistok. Jedna od njih jeste probijanje puta prema Osnovnoj školi Gnojnice, uz izgradnju podzida. Procijenjena vrijednost navedenih radova iznosi 50.000 konvertibilnih maraka, a finansirat će se od prihoda od imovine i naknade od elektroprivrede za potopljeno zemljište.

Kako navode iz mjesne zajednice, u budućnosti je u planu realizacija niza projekata koji će dati doprinos razvoju ovog gradskog područja, a neki od njih su i rasvjeta prema Staroj mahali, asfaltiranje ulica u Kočinama i postavljanje rasvjete.

(StarMo)