Naslovnica Politika Gjenero: Plenković bi “sanirao štetu”, koju prave Čović i Milanović

Gjenero: Plenković bi “sanirao štetu”, koju prave Čović i Milanović

155

Zagreb — Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Twitteru kako je mjesecima temeljito i diskretno razgovarao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom u vezi s izmjenama Izbornog zakona u našoj zemlji.

Time su i definitvno pale sve maske i slatkorječivost Zagreba kada je u pitanju poštovanje suverenosti BiH.

Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba, smatra da je prvi Plenkovićev motiv “saniranje štete”.

– On pokušava sanirati štetu koju su napravili čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović miniravši runde Izbornog zakona u režiji američkog diplomate Matthewa Palmera. To je krivo i zakašnjelo, pokušava se pasta vratiti u tubu.

Dugogodišnje kontakte Plenkovića i Schmidta treba gledati i kroz prizmu političke bliskosti HDZ-a Hrvatske i Kršćansko-socijalne unije iz Njemačke – CSU. Plenković ovim objavama daje značaj sebi, obraća se svojim biračima, ne više od toga – kaže Gjenero za Faktor.ba.

Uprkos tome, Gjenero smatra kako Plenković “ne može imati bitan utjecaj na Schmidtove odluke”.

– Na Schmidta ne utječe Plenković, nego američka politika. Znači, odluke se ne donose u Uredu visokog predstavnika – OHR-a u Sarajevu niti u zagrebačkim Banskim dvorima, već u Bijeloj kući – kazao je Gjenero.

 

(StarMo)