Naslovnica Politika Gjenero: BiH je Bidenov “balkanski prioritet”!

Gjenero: BiH je Bidenov “balkanski prioritet”!

97
Davor Gjenero

Zagreb — Bosna i Hercegovina je, očito, i to s pravom, Bidenov balkanski prioritet i za Bosnu je prioritetno formirao tim sposobnih diplomata i egzekutivaca – kazao je za Slobodnu Bosnu hrvatski politolog – Davor Gjenero.

Gjenero je ovu ocjenu iznio nakon što je novi američki ambasador u BiH Michael J. Murphy pred američkim Senatom odgovarao je na pitanja o svome budućem radu u Bosni i Hercegovini i ustvrdio da “Rusija ima drugačiju viziju BiH nego SAD”.

– Oni prezentiraju viziju propale države s tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi svoju priliku moramo gledati u borbi protiv te korupcije, kazao je, između ostalog Murphy.

Gjenero samatra da sada ambasador SAD “vrlo precizno adresira probleme u BiH”; na rusku intenciju održavanja zamrznutih konflikata i disfunkcionalnih država na Balkanu, što njima otvara i ekonomske i političke poluge utjecaja, i na koruptivni utjecaj Kine.

– Sve ono što se čini kao problem, pogotovo problemi u Federaciji, samo su magla koju bi potiskivanje korupcije u politici i patogenog utjecaja Rusije i poticanja konflikata mogli brzo raspuhati – naglašava hrvatski politolog.

Kaže i kako predsjednik Biden “očito zna da poslove na Balkanu mora obaviti što prije, što brže potisnuti patogene utjecaje i ostvariti napredak, jer vrijeme mandata brzo prolazi”.

 

(StarMo)