Naslovnica Život Generalnu policije RS da se isplati odšteta za “duševne boli i povredu...

Generalnu policije RS da se isplati odšteta za “duševne boli i povredu ugleda”

148
Goran Sarić

Sarajevo — BiH pravosnažno mora penzionisanom generalu Policije Republike Srpske Goranu Sariću da isplati nadoknadu zbog “pretrpljenog duševnog bola i povrede ugleda, časti i slobode, odlučio je Ustavni sud BiH”.

General Sarić, koji je i bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, pravosnažno je oslobođen optužbi za ratne zločine u dva predmeta vođena protiv njega, nakon čega je pred Sudom BiH podnio tužbu protiv BiH, tražeći nadoknadu na ime nematerijalne štete izazvane određivanjem kućnog pritvora, zabranom kretanja i drugim mjerama zabrane.

General Goran Sarić rekao je za Glas Srpske da je “zadovoljan što je dočekao pravdu i satisfakciju i u ovom postupku”.

– Nije mi jasno zašto su se uopšte žalili, pogotovo što tužbeni zahtjev nije bio ni previsok. Ali sada je i to završeno, iako su meni mnogo značajnije bile presude kojima sam oslobođen optužbi za ratne zločine – kaže Sarić.

Sarićev advokat Ozrenka Јakšić rekla je da nije ni očekivala da će apelacija biti prihvaćena, ističući da je iz presuda redovnih sudova, kao i revizija kojima su potvrđene oslobađajuće presude, bilo očigledno da su navodi iz apelacije potpuno proizvoljni.

– Tužbeni zahtjev za nadoknadu bio je postavljen u okviru postojeće sudske prakse i u skladu sa ostalim odlukama u takvim slučajevima. Nisam u ovom trenutku potpuno sigurna, ali čini mi se da je tužbeni zahtjev 26.000 KM – kaže Јakšićeva.

(StarMo)