Naslovnica Izdvojeno Generalni sekretar UN: Iznevjerili smo građane Srebrenice

Generalni sekretar UN: Iznevjerili smo građane Srebrenice

217

New York — Generalni sekretar UN Antonio Guterres u video poruci povodom 25 godina obilježavanja genocida u Srebrenici, rekao je da je to bio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svjetskog rata, prenio je Glas Amerike (Voice of America – VoA).

“Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavjet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saosjećamo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživjelima”, naveo je Guterres u video izjavi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da su prije četvrt stoljeća UN i međunarodna zajednica iznevjerili građane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Annan, taj propust će “zauvijek pratiti našu historiju”, rekao Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je sve u regionu i šire da spriječe govor mržnje, retoriku podjela, nepovjerenja i straha.

“Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavjetovati”, rekao je Guterres.

“Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima, građanima BiH i cijelom čovečanstvu”, zaključio je Guterres.

(StarMo)