Naslovnica Mostar “General” na početku, “Posljednji Srbin….” na kraju

“General” na početku, “Posljednji Srbin….” na kraju

616
direktor Festivala, Slaven Knezović na nedavnoj press-konferenciji; foto: ilustracija

Mostar — Ovogodišnji, trinaesti Mostar Film Festival održava se od 28. novembra do 2. decembra u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a na njemu će biti prikazana najbolja filmska ostvarenja iz regije.

“Složili smo i ove godine zanimljiv program i obuhvatili od Makedonije do Hrvatske najbolja filmska ostvarenja koja će biti prikazana mostarskoj publici”, rekao je direktor Festivala Slaven Knezović.

Ovogodišnji Mostar Film Festival otvorit će film Antuna Vrdoljaka “General”, koji je dio takmičarskog programa, a posvećen je liku i djelu hrvatskog vojnog komandanta Ante Gotovine.

Festival će 2. novembra zatvoriti komedija “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” nakon čije će projekcije najboljim glumcima biti uručene nagrade “Stablo ljubav”, replike skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.

U petodnevnom programu ljubitelje filma očekuju takmičarski i dokumentarni program, studentski program i porodični vikend, kao i brojne radionice, predavanja i zabavni program. U saradnji sa Sveučilištem u Mostaru bit će prikazan ciklus filmova pokojnog univerzitetskog profesora Vlatka Filipovića.

U konkurenciji će biti prikazano deset filmova među kojima najnoviji film o pokojnom glumcu Ivi Gregureviću „Prvi do srca – Ivo Gregurević”, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Šavovi” Miroslava Terzića, “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza, makedonski film “Bog postoji i zove se Petrunija” Teone Strugar Mitevske, crnogorski film “Između dana i noći” Andre Martinovića, kao i jedini bh. igrani film na ovogodišnjem festivalu “Sin” rediteljice Ines Tanović.

Također će biti prikazan dokumentarac Zdenka Jurilja “Radio ganga” i dokumentarac Roberta Bubala “Bure Bareta”, te dječji filmovi “Moj dida je pao s Marsa” i “Anka”, prenosi Fena.

(StarMo)