Naslovnica Život Gaza: Pogođena zgrada sjedište dva svjetska medija

Gaza: Pogođena zgrada sjedište dva svjetska medija

289
Screenshot: BBC

Gaza — Zgrada u Gazi, u kojoj su smještene kancelarije Associated Pressa (AP) i Al Jazeere, urušila se nakon što su je gađale izraelske snage, javlja BBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zgrada je prethodno evakuisana nakon što je vlasnik dobio upozorenje od Izraela prije napada, javlja novinska agencija Reuters.

U zgradi su, osim medija, bili i mnogobrojni privatni stanovi i kancelarije.

Izraelska vojska je u Twitter poruci potvrdila da je gađala zgradu, ali je navela da je u njoj bila smještena „vojna imovina“ Hamasa, koji je stanare koristio kao „živi štit“.

U izraelskom udaru na zapadni dio pojasa Gaze u subotu ujutro ubijeno je 10 članova jedne porodice, uglavnom djece, saopštila je palestinska hitna pomoć, dodajući da se broj žrtava popeo na 139.

Kako je navedeno, osmero djece i dvije žene poginuli su u trospratnoj zgradi u izbjegličkom logoru Al Šati, prenijela je agencija France Presse (AFP).

Associated Press (AP) ocjenjuje da je to najsmrtonosniji pojedinačni udar od ponedjeljka uveče, kada su počeli najnoviji sukobi izraelske vojske i militantnog Hamasa na vlasti u Gazi.

(StarMo)