Naslovnica BiH Galić: Novi policajci bi na BH granicu mogli tek za godinu dana!

Galić: Novi policajci bi na BH granicu mogli tek za godinu dana!

717
Zoran Galić

Sarajevo — Ukoliko bi Granična policija BiH odmah dobila sredstva da primi potreban broj policajaca, novoprimljeni policijski službenici na granicu bi mogli da budu upućeni tek nakon godinu dana – kazao je u razgovoru za agencija SRNA, direktor Granične policije Zoran Galić.

“Prije svega, treba istaći da sama konkursna procedura i proces školovanja graničnih policajaca traje oko godinu dana. Kada bismo, hipotetički, primili novih nedostajućih 400 policijskih službenika sa činom policajaca u 2020. godini, počevši od 1. aprila ove godine bilo bi potrebno osam miliona maraka”, navodi Galić.

Od tog iznosa, pojašnjava Galić, za plate bi bilo potrebno 6.500.000 KM, a za naknade 1.500.000 KM.

Galić dodaje da je evidentan pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH, zbog čega je angažovano dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Granična policija ulaže svoj maksimum i činimo sve što je u našoj moći kako bismo kvalitetno zaštitili granicu”, rekao je Galić.

(StarMo)