Naslovnica Mostar FUP o akciji u Mostaru

FUP o akciji u Mostaru

804
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) započeli su u ponedjeljak operativnu akciju kodnog naziva “Inpact” u kojoj su izvršili pretres na 9 lokacija na području Mostara i uhapsili 8 osoba iz toga grada, a koji se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelima iznude, prevare i otmicu.

Uhapšeni su: S.D. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), a pretres je izvršen po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, prenosi Fena, na koju se pozivaju bh. portali.

Njih se sumnjiči da su se u mjesecu martu 2020. godine, planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ”Audi A6” i novčani iznos od 3.400 maraka, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo “BMW” čija je vrijednost cirka 30.000 maraka, i novac u iznosu od 2.000 maraka, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predne na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prilikom pretresa je do sada pronađena nepoznata materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge “amfetamin” i “cannabis sativa L” vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Značajnu podršku u realizacije ove akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, navodi se u saopštenju.

(StarMo)