Naslovnica Mostar FUCZ o stanju u HNK: Gori na više lokaliteta

FUCZ o stanju u HNK: Gori na više lokaliteta

156
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) gori na području Konjica, Jablanice, Stoca i Mostara.

Na području Mostara aktivan je požar na Čabulji – lokalitet Bogodola, te na Sretnicama. Vatrogasci su na terenu te obilaze i kontroliraju požarište, saopšteno je u ponedjeljak popodne iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Što se tiče opštine Konjic, požar na podnožju planine Zvekuše na lokalitetu Galata još uvijek je aktivan. Na gašenju požara angažirana je vatrogasna jedinica Opštine Konjic, radnici Šumarstva “Prenj” d.d. Konjic, a danas je u pomoć gasiocima priskočilo 12 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite za gašenje požara otvorenog prostora.

Na području opštine Stolac aktivan je požar na području Derana. Gori trava, visoko i nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena onemogućeno je gašenje s kopna. Vatrogasci su na terenu i kontroliraju požarište.

Stanje na požarištu iznad naselja Donja Jablanica je nešto povoljnije u odnosu na prethodne dane, porastom dnevne temperature prisutno je nekoliko požarnih čvorišta na nepristupačnom terenu koji su manjeg intenziteta u odnosu na raniji period.

U Čapljini, Čitluku, Neumu i Prozor – Rami trenutno nema aktivnih požara, stoji u saopštenju iz Federalne uprave Civilne zaštite.

(StarMo)