Naslovnica BiH FTV: Za ekonomski oporavak potrebne nove mjere

FTV: Za ekonomski oporavak potrebne nove mjere

450

Sarajevo — Prema izvještaju MMF-a BiH je dostigla pad BDP-a od 6,5 posto. Očito je da mjere Vlade i nisu bile tako djelotvorne. No, u poređenju sa zemljama regije, mi i ne stojimo loše. Ipak, za konomski oporavak potreban je drugačiji pristup i nove mjere. U protivnom stanje bi se moglo dodatno pogoršati, a negativne posljedice pandemije biti i veće, javila je Federalna televizija.

Iako su procjene MMF-a ranije bile koliko-toliko optimističnije, nove to nisu. Naime, pad BDP-a u BiH biće viši za 1,5 posto. Domaća ekonomija pretrpjela je ogromne gubitke zbog pandemije koronavirusa. Zabrinjava što je do kraja godine još ima vremena. Toga su svjesni i u MMF-u.

– Što se tiče BiH, trenutno projiciramo minus 6.5% rasta za 2020, u odnosu na procjenu iz aprila koja je iznosila minus 5,0%. Iako je tokom ljeta došlo do rasta ekonomskih aktivnosti, zabrinuti smo da će novi talas zaraze i u BiH i u Evropi utjecati na ekonomske aktivnosti do kraja godine – navode iz MMF-a.

Pad koji bilježimo posljedica je manjka prihoda od turizma, ali i pada BDP-a u eurozoni, što ne čudi jer nam je EU značajan ekonomski partner. Zato je bitno napraviti plan funkcionisanja strateških privrednih grana za naredni period i donijeti nove mjere.

– Evropska centralna banka i EU je omogućila zemljama EU određene fondove koji će pomoći privredi. Mi takve fondove nemamo. Pokazalo se u martu-aprilu, ako zaustavimo privrednu djelatnost, ako donesemo mjere koje će ugušiti privredu bojim se da bi šteta mogla biti veća od epidemiološke – upozorava Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Imajući u vidu da je pad BDP-a u Crnoj Gori dostigao 12 posto, mi i ne stojimo tako loše. Najbolje od svih zemalja regiona plasirana je Srbija. Njihov pad zaustavljen je na 2,5 posto. Bh. ekonomski stručnjaci upozoravaju i savjetuju:

– Suština je da se pomoć i oporavak bh. ekonomije, tj., ublažavanje pa oporavak ne smije zasnivati na ad hok mjerama, prikupljanju ino kapitala i njegovom plasiranju i raspodjeli koja je upitna, već se mora zasnivati na dugoročnijim poticajnim mjerama koje mogu djelovati kao lokomotiva ekonomskog rasta – ističe Adnan Rovčanin, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Zbog pandemije gase se privredni subjekti. Mali obrtnici stavljaju ključ u bravu. Trenutno politici su izbori prioritet u odnosu na rješavanje ekonomskih pitanja. Zato su ekonomisti uvjereni da će procjene MMF-a u slučaju BiH biti još gore krajem ove godine, prenosi portal federalna.ba.

(StarMo)