Naslovnica BiH FTV: Novalić može rukovoditi Vladom FBIH

FTV: Novalić može rukovoditi Vladom FBIH

442
Fadil Novalić

Sarajevo — Premijer Federacije Fadil Novalić može kao premijer rukovoditi Vladom.

Potvrdio je ovo za Federalnu televiziju (FTV) Nikica Gržić, njegov advokat.

Podsjećanja radi, Fadilu Novaliću je Sud BiH izrekao mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno zabranu sastajanja i kontaktiranja na bilo koji način sa drugim osumnjičenim u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva u vezi predmeta “Respiratori”, prenosi federalna.ba.

Politika je igra. Upućeniji tvrde, da ukoliko i Zastupnički dom Parlamenta FBiH izglasa nepovjerenje Vladi, u tom slučaju je potrebna i odluka Doma naroda.

Ako i inicijativa dobije podršku na Domu, stanje ostaje, naprosto, isto.

Naime, do imenovanja nove vlade aktuelna vlada Fadila Novalića koja je podsjećanja radi u tehničkom mandatu, i dalje će vladati Federacijom. Naime, poznato je da se sa formiranjem vlasti kasni zbog zahtjeva HDZ-a za izmjenom Izbornog zakona.

Partneri u vlasti, koalicije, stranke, se o tome, poznato je, ne mogu dogovoriti, jer treba izabrati i novo rukovodstvo Federacije, kao pretpostavku za novu vladu.

Dakle, i ako Federalni parlament izglasa nepovjerenje ovoj tehničkoj vladi, ista će vlada i dalje nastaviti da vlada. Dakle, najkraće do naredih izbora. Možda je sada sve jasnije, javila je FTV, a prenosi federalna.ba.

(StarMo)