Naslovnica BiH FTV: Ima još zaraženih učenika i nastavnika

FTV: Ima još zaraženih učenika i nastavnika

694

Travnik — Broj zaraženih koronavirusom na području Srednjobosanskog kantona i dalje raste, trenutno je 231 aktivan slučaj. Posebno zabrinjavajuće je da je virus nakon zdravstvenih ustanova ušao i u škole.

Zvanični podaci, ali i mišljenje građana potvrđuju da je epidemiološka situacija na području ovog kantona zabrinjavajuća. Uprkos tome, preporučene mjere se ne poštuju. Svjedoče to slike s travničkih ulica te zelene pijace, ali i sami građani, koji kažu da je, barem kada je riječ o Travniku, koji ima i najveći broj zaraženih, pandemija olako shvaćena.

Posljedica ovakvog neodgovornog odnosa su desetine zaraženih koronavirusom na bolničkom liječenju, među kojima su i zdravstveni radnici, a ono što zabrinjava je da je virus osim u zdravstvene ustanove, ušao i u škole, zbog čega je cijelo odjeljenje kreševskih srednjoškolaca u samoizolaciji. No, kažu, mjesta za paniku nema, jer se reagovalo na vrijeme.

– Kad je osjetio povišenu temperaturu, učenik taj dan uopšte nije došao u školu. Što se tiče nastavnog kadra, nema potrebe za izolacijom. Takav je stav epidemiološke službe – kaže Branko Ivičević, direktor Srednje škole Kreševo, prenosi federalna.ba.

– Nije ugrožen nastavni proces, nastavljamo s nastavom, jer škola nije žarište, reagiralo se na vrijeme – ističe Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta (HDZBiH).

Nezvanično, kažu, na području ovog kantona ima još zaraženih učenika i nastavnog kadra, ali u nadležnom ministarstvu zdravstva i Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo danima ne odgovaraju na pozive FTV-a.

(StarMo)