Naslovnica Mostar Frko: Imamo na desetine poziva u svakoj ambulanti

Frko: Imamo na desetine poziva u svakoj ambulanti

491

Mostar — Iz Javne ustanove Dom zdravlja (JUDZ) Stari grad Mostar u četvrtak su ukazali na pogoršanje epidemiološke situacije na području koje je pod nadzorom ove zdravstvene ustanove, ali i općenito u Mostaru i HNK.

„Na području JUDZ Stari grad Mostar samo za jedan dan 15. 9. 2020 godine imamo deset novozaraženih”, ističe koordinator za Covid-19 Kamil Frko i dodaje kako je danas dobio rezultate samo 35% rezultata jučer urađenih testova. Među njima su već 4 pozitivna.

Ovo jasno govori o preopterećenosti Službe za mikrobiologiju SKB Mostar koja ne stiže u roku od 24 sata obraditi sve prispjele briseve.

„Stanje je postalo alarmantno. Dovoljan je pokazatelj što smo na području HNK nezvanično imali 130 novozaraženih za jedan dan. Kada to usporedimo sa Kantonom Sarajevo, koji je imao 75 novozaraženih na dnevnom nivou, a mi kao kanton koji ima pet puta manje stanovnika imamo na dnevnom nivou preko 100, dovoljno nam govori o epidemiloškoj slici HNK-a“, naglašava Frko.

Ističe kako se ambulantama svakodnevno javlja veliki broj pacijenata.

„Imamo na destine poziva u svakoj ambulanti pacijenata koji su febrilni. Nažalost u ova tri zadnja dana febrilno stanje pretežno bude vezano za infekciju sa virusom Covid-19. Iskreno se nadam da će biti proglašeno stanje prirodne nesreće i da će se uključiti Civilna zaštita“, apeluje koordinator za Covid JUDZ Stari grad Mostar.

Koliko je situacija pogoršana svjedoči podatak da je u prvom dijelu epidemije na ovom području bilo samo 26 pozitivnih, a od 16. 6. do danas ih je 188.

Posebno ozbiljna situacija je posljednjih sedam dana kada je broj novozaraženih u Mostaru u prosjeku 40.

„Građani se generalno ne pridržavaju epidemiloških mjera, u javnom prevozu ono što je nama vidljivo niko od putnika ne nosi maske, putnici nisu raspoređeni po epiodemiloškim mjerama koje su propisane, u zatvorenim prostorijama rijetko ko nosi zaštitnu masku, ne održava se socijalna distanaca ni na otvorenom, ni u zatvorenom prostoru, respiratorna higijena, higijena ruku se ne provodi po preporukama, podbacili smo kao društvo i ugrozili zdrastveni sistem“, naglašava Kamil Frko koji svakodnevno radi upravo na identificiranju zaraženih.

„Narod se mora početi ponašati u skladu sa preporukama, moramo promijeniti način života do pronalaska lijeka ili vakcine. Virus je među nama i on neće otići, prisutan je već 10 mjeseci i dalje će biti prisutan. Apelujem po ko zna koji put na građane da se ponašaju odgovorno i samim tim pomognu u suzbijanju epidemije i očuvanju svog zdravlja“, poručuje Frko.

(StarMo)