Naslovnica Život Francuski premijer: Nastavak borbe protiv radikalnog islama

Francuski premijer: Nastavak borbe protiv radikalnog islama

219

Pariz — Francuski premijer Jean Castex odao je poštu žrtvama terorističkog napada u Nici i najavio nastavak “neumorne borbe protiv radikalnog islama”.

Uzvikujući “Allahu ekber” muškarac iz Tunisa odsjekao je glavu ženi i ubio još dvije osobe u crkvi u Nici 29. oktobra, prije nego što se umiješala policija.

“Poznajemo neprijatelja. Ne samo da je identifikovan, već ima i svoje ime, to je radikalni islam, politička ideologija koja deformiše muslimansku religiju”, istakao je Castex u govoru tokom ceremonije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je to neprijatelj protiv koga se Vlada neumorno bori pružajući neophodne resurse i svakodnevno mobilišući sve svoje snage.

Napad u Nici uslijedio je nakon što je radikal iz Čečenije odsjekao glavu nastavniku u predgrađu Pariza, jer je ovaj pokazivao učenicima karikature sa likom poslanika Muhameda.

Napadač iz Nice, 21-godišnji Tunišanin, i dalje je u kritičnom stanju nakon što je na njega pucala lokalna policija i prebačen je juče u parisku bolnicu.

(StarMo)