Naslovnica Život Francuski imam: Trgnuti se pred opasnosti od ekstremizma

Francuski imam: Trgnuti se pred opasnosti od ekstremizma

174
foto: pixabay.com - ilustracija

Pariz — Francuski imam Hasan Šalgumi izjavio u ponedjeljak da nastavnik historije, kojem je mladi islamski militant odsjekao glavu jer je pokazivao đacima karikaturu proroka Muhameda na času – jeste mučenik za slobodu govora, pozivajući da se u džamijama moli za njega u petak, prenosi Reuters.

Šalgumi, imam džamije Drensi na periferiji Pariza, upozorio je na opasnost od islamskog ekstremizma i pozvao je roditelje da ne gaje mržnju prema Francuskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon što je u pratnji ostalih muslimanskih lidera položio cvijeće na mjestu gdje je nastavnika Samuela Patija (47) ubio Abdulah Anzorov (18) čečenskog porijekla, Šalgumi je rekao novinarima da je vrijeme da se muslimanska zajednica trgne pred opasnošću od islamskog ekstremizma.

“(Nastavnik) je mučenik slobode izražavanja i mudar čovjek koji je podučavao toleranciji, civilizovanosti i poštovanju prema drugima,” kazao je Šalgumi, koji je istovremeno i predsjednik Konferencije francuskih imama i stalno se zalaže za međuvjersku toleranciju održavajući između ostalog dobre donose sa jevrejskom zajednicom.

Prema njegovim riječima, muslimanski zvaničnici treba da tretiraju odsijecanje glave nastavniku kao poziv na akciju.

“Rektori džamija, imami, roditelji, građanske grupacije, probudite se, vaša budućnost je u pitanju,” istakao je Šalgumi.

On je dodao da su islamski ekstremisti u Francuskoj dobro organizovani i znaju kako da koriste pravni sistem, odnosno dokle mogu da idu.

“Treba da okončamo diskurs viktimizacije. Svi mi imamo prava u Franckuskoj, kao i ostali građani. Roditelji treba da pričaju svojoj djeci o dobrim stvarima koje postoje u ovoj republici,” rekao je Šalgumi.

On je u više navrata bio u sukobu sa islamskim militantom francusko-marokanskog porijekla Abdelhakimom Sefriouijem, autorom videa na kojem otac jedne od učenica optužuje nastavnika Patija da vrijeđa islam.

Tokom 2010, kada je u Francuskoj vođena debata o zabrani nošenja vela za muslimanske žene, Sefriou je pokušao da izbaci Šalgumija iz džamije Drensi, zbog podrške planu tadašnjeg predsjednika Nikolasa Sarkozija. Šalgumiju je dodijedeljena policijska zaštita nakon što mu je prijećeno smrću.

Rođen je u Tunisu 1972. Studirao je u medresama u Siriji i Pakistanu prije nego što je došao u Francusku 1996., podsjeća RSE.

(StarMo)