Naslovnica Život Francuska zabranila “Trumpov” lijek

Francuska zabranila “Trumpov” lijek

426

Pariz — Francuska je danas odlučila zabraniti lijek hidroksiklorokin za liječenje bolesti COVID-19, nakon duge rasprave o njegovoj efikasnosti i objavljenim istraživanjima koja su ukazivala na njegove opasne efekte.

Uredbom, objavljenom danas u Službenom glasniku Ministarstva zdravstva, ukida se odredba od kraja marta kojom je za liječenje COVID-19 omogućeno propisivanje samo tog lijeka u bolnicama za teško oboljele pacijente, prenosi Reuters, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Istraživanja su ranije pokazala da je lijek neefikasan, a prošlosedmična objava u prestižnom britanskom medicinskom časopisu Lancet zadala je najnoviji udarac, upozorivši da lijek, koji se inače koristi protiv malarije, ima opasne efekte.

Sada se taj lijek može koristiti sam ili u kombinaciji s antibioticima, samo u kliničkim ispitivanjima na pacijentima inficiranim korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obustavila je klinička ispitivanja u nekoliko zemalja ubrzo nakon što je studija objavljena u Lancetu.

Studija je otkrila da su ljudi koji su uzimali hidroksiklorokin imalo veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji nisu.

U februaru je francuski profesor Didier Raul sa Instituta univerzitetske bolnice u Marseju izvijestio o kineskoj studiji tvrdeći da lijek pokazuje znakove efikasnosti i kod osoba sa COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošle sedmice da preventivno koristi ovaj lijek protiv korona virusa, podsjeća AFP.

(StarMo)