Naslovnica Politika Francuska tvrdo protiv proširenja EU

Francuska tvrdo protiv proširenja EU

359
foto: RSE/AFP

Luxembourg — Ministri vanjskih poslova Evropske unije i oni zaduženi za evropska pitanja zemalja članica EU nisu postigli dogovor oko davanja saglasnosti za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sastanak održan danas u Luksemburgu je završen bez dogovora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da na ministarskom sastanku nisu usvojeni zaključci koji se tiču ovog pitanja potvrdila je finska ministrica vanjskih poslova, čija zemlja predsjedava EU, Tytti Tuppurainen.

Neusvajanje zajedničkih zaključaka je posljedica tvrdog francuskog stava koji se protivio bilo kakvoj odluci o proširenju na današnjem sastanku. Francuska je blokirala usvajanje zajedničkih zaključaka zato što se protivila bilo kakvoj odluci o proširenju.

“Žao mi je što nismo postigli saglasnost. Sastanak je bila prilika da razjasnimo stavove zemalja članica”, rekla je Tuppurainen, istakavši da predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk namjerava da pokrene ovo pitanje na sastanku lidera EU, koji će biti održan u četvrtak i petak, ove sedmice.

Finska šefica diplomatije je priznala da su pokušali da razmotre sve opcije, uključujući i razdvajanje otvaranja pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kako bi se postigla bilo kakva poziitvna odluka, ali da to nije bilo moguće, jer kompromis nije bio moguć, “naročito zbog stava jedne članice koja je sve odbijala”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)