Naslovnica Život Francuska traži EU sankcije protiv Turske

Francuska traži EU sankcije protiv Turske

324
Emmanuel Macrone

Pariz — Francuska predlaže da Evropska unija nakon upozorenja iz oktobra narednog mjeseca uvede sankcije Turskoj, ali tek treba da dobije podršku vlada zemalja EU.

Pariz navodi da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan “nije poslušao upozorenja lidera EU 1. oktobra da se povuče u sporu oko istraživanja plina u spornim vodama Mediterana ili da se suoči sa posljedicama”.

Očekuje se da će Evropski parlament danas zatražiti sankcije, osuđujući Erdoanovu posjetu početkom ovog mjeseca otcijepljenim kiparskim Turcima na sjeveru Kipra.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova kritikovalo je EU zbog razgovora o sankcijama rekavši da takva rasprava nije bila korisna.

Planiran je i plan proširenja trgovinskih veza Turske sa EU, njenim najvećim trgovinskim partnerom, međutim, Erdoan je pozvao na bojkot francuske robe što je jedan diplomata prokomentarisao da me sluti na dobro za dublje trgovinske odnose.

– Međutim, Turska je ključni partner u mnogim područjima, tako da u Vijeću EU nema konsenzusa. Još je prerano – rekao je drugi diplomata EU.

(StarMo)