Naslovnica Politika Francuska: Traže se četiri godine zatvora za bivšeg predsjednika

Francuska: Traže se četiri godine zatvora za bivšeg predsjednika

182
Nicolas Sarkozy

Pariz — Tužitelji su od suda zatražili da bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja osudi na četiri godine zatvora zbog korupcije i zlouporabe položaja.

Jednake kazne traže se i za dvojicu suoptuženika u tom procesu, bivšeg visokog suca Gilberta Auziberta i Thierryja Herzoga, Sarkozyjeva odvjetnika, za kojeg tužitelji predložu i pet godina zabrane rada.

– To se ne bi dogodilo da je bivši predsjednik, uz to odvjetnik, imao na umu veličinu, odgovornost i obveze tereta koji mu je povjeren, rekao je državni odvjetnik.

– Republika ne zaboravlja svoje predsjednike, jer su oni dio povijesti. I obrnuto, ne može se dozvoliti da bivši predsjednik zaboravi republiku i ono što je ona desetljećima: pravna država, istaknuo je tužitelj Jean-Francois Blachon.

Sarkozy (65) se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016., a suočava se s mogućih deset godina zatvora i milion eura kazne za korupciju i zlouporabu položaja, kao i njegovi suoptuženici kojima se među ostalim sudi i za kršenje profesionalne tajne.

 

(StarMo)