Naslovnica Život Francuska: Traže istragu zbog ruskog finansiranja stranaka

Francuska: Traže istragu zbog ruskog finansiranja stranaka

150

Pariz — Poslanici francuske Nacionalne skupštine rekli su u subotu da su zatražili od predsjednika donjeg doma parlamenta zemlje da osnuje istražni odbor koji će ispitati navodno rusko finansiranje političkih stranaka.

U pismu Yael Braun-Pivet, koje je pokazano novinarima, poslanici su rekli da je taj potez podstaknut nedavnom deklasifikacijom američkih obavještajnih podataka koji pokazuju da je Rusija platila stotine miliona eura stranim političkim strankama “sa ciljem da utiče na izbore”.

Osmorica poslanika, koji pripadaju stranci En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, također su istakli da krajnje desničarska Nacionalna partija Marine Le Pen i dalje otplaćuje kredit koji su dale ruske banke, javlja Reuters.

– Ove činjenice jasno upućuju na rusku volju da se odmjeri u francuskoj javnoj debati… one opravdavaju uspostavljanje istražnog odbora kako bi se utvrdilo da li su francuske političke stranke, i koje su, imale koristi od ruskog finansiranja – napisali su poslanici, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Pozivajući se na deklasifikovane dokumente američke obavještajne službe, visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je 13. septembra da Sjedinjene Države očekuju da će se Rusija sve više okretati tajnom političkom finansiranju u narednim mjesecima kako bi smanjila međunarodne sankcije zbog rata u Ukrajini i održala uticaj Moskve u inostranstvu. Međutim, zvaničnik nije naveo detalje.

(StarMo)