Naslovnica Život Francuska: Prijetnja čovječanstvu od strane umjetne inteligencije je “mit”

Francuska: Prijetnja čovječanstvu od strane umjetne inteligencije je “mit”

147

Pariz — Najviši administrativni sud u Francuskoj Conseil d'Etat je konstatirao da vještačka inteligencija “nije prijetnja po državnu administraciju, odnosno po cijelo čovječanstvo”.

Sud je razmatrao ovo pitanje na inicijativu bivšeg francuskog premijera Jeana Castexa. Odluka suda je prošle sedmice saopćena, a ona je suprotna onome što se naziva mitom o singularnosti, tj. da tehnologija nadmudruje i kontrolira čovječanstvo.

Vlada je pozvana da se suprotstavi ono što je ocijenjeno kao “mitom”, konstatirajući da je razmišljanje o vještačkoj inteligenciji “često žrtva parazitske, pretjerane koncentracije na opću vještačku inteligenciju”.

Članovi spomenutog suda su na konferenciji za novinare upitani zašto su odbacili egzistencijalne rizike po ljude. Na ovo pitanje je odgovorio državni savjetnik Alexandre Lallet.

“Nismo u tački razvoja kada strojevi preuzimaju kontrolu i primoravaju ljude da im služe, kao u nekim američkim filmskim hitovima ili djelima naučne fantastike. Donošenje odluka je uvijek na ljudima”, izjavio je.

Prema riječima još jedno državnog savjetnika Thierryja Tuota, postoje dva načina razmišljanja – jedan je onaj iz američke naučne fantastike, koji sve više dominira, i drugi je onaj koji se odnosi na stvarnu upotrebu vještačke inteligencije.

(StarMo)