Naslovnica Život Francuska opozvala ambasadore u SAD i Australiji

Francuska opozvala ambasadore u SAD i Australiji

139

Pariz — Francuska je opozvala svoje ambasadore u Washingtonu i Canberri nakon otkazivanja programa izgradnje podmornica, koji je Australija potom potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske navedeno je da su, po uputama predsjednika Emmanuela Macrona, odlučili hitno opozvati francuske ambasadore u Washingtonu i Canberri radi konsultacija, prenosi Anadolija, na koju se poziva Fena.

Ističući da je ova izuzetna odluka nastala zbog ozbiljnosti izjava koje su dale Australija i SAD 15. septembra.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je 16. septembra na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i australijskim premijerom Scottom Morrisonom da je uspostavljena nova sigurnosna saradnja pod imenom AUKUS, pa će u tom kontekstu SAD i Velika Britanija podijeliti s Australijom tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

Uvođenjem sporazuma AUKUS, Australija je objavila da je prekinula Program ofanzivnih podmornica, koji provodi s Francuskom od 2015. godine.

Reagujući na ovu situaciju, francuski ministri vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i odbrane Florence Parly izjavili su da je odluka Vlade Australije da prekine program podmornica s Francuskom i da pristane na izgradnju nuklearne podmornice sa SAD-om protivna duhu saradnje.

(StarMo)