Naslovnica Region Francuska i zvanično prodala Hrvatskoj milijardu eura vrijedne avione

Francuska i zvanično prodala Hrvatskoj milijardu eura vrijedne avione

85

Zagreb — Hrvatska i Francuska potpisale su u četvrtak u Zagrebu ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojim će obrambena sposobnost hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu.

Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Macrona je službeni dio posjeta počeo razgovorima s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u izjavi novinarima rekao da je kupnja Rafala “velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome”.

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je Plenković u srijedu na sjednici vlade.

(StarMo)