Naslovnica Politika Francuska će pooštriti sankcije protiv Rusije, ali…

Francuska će pooštriti sankcije protiv Rusije, ali…

137
Emmanuel Macron

Pariz — Francuska će pooštriti sankcije protiv Rusije, ali vlada mora biti transparentna s francuskim narodom, te objasniti kako će uticati na njihove živote.

To je izjavio francuski ministar evropskih poslova Clement Beaune u razgovoru sa Christiane Amanpour za CNN, prenosi Ukrinform.

Upitan hoće li ponovo izabrani predsjednik Emmanuel Macron moći zadržati podršku javnosti ako nastavi pooštravati sankcije Rusiji jer to utiče na dobrobit ljudi, Beaune je rekao da nije lako riješiti situaciju.

Napomenuo je da sankcije ne mogu a da ne utiču na živote francuskih građana, ali ipak, sankcije Rusiji moraju biti pojačane.

– Ono što moramo učiniti je povećati sankcije jer rat još uvijek traje, ne možemo odustati niti se iz toga povući. A moramo zaštititi posebno najsiromašnije od ovih poskupljenja hrane, energenata. Tako da moramo biti vrlo transparentni i vrlo jasni: zaštitit ćemo ih, ali nije istina da je situacija lagana kada mi vršimo pritisak na Rusiju a s druge strane da to bude bez posljedica za ostale – rekao je Beaune.

(StarMo)