Naslovnica Politika Fra Drago Bojić: Konstitutivnost da, ali ne kroz prizmu Dragana Čovića i...

Fra Drago Bojić: Konstitutivnost da, ali ne kroz prizmu Dragana Čovića i HDZ-a

155
fra Drago Bojić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Hoće li proći zahtjev HDZ-a i HNS-a o konstitutivnosti naroda? Je li se politika RH hercegovizirala, vodi li Dragan Čović vanjsku politiku Hrvatske u BiH? Koji je političar iz naše zemlje Čoviću dao najveću moć i monopol, šta se dešava s predsjednikom Milanovićem, na ova pitanja odgovara fra Drago Bojić koji kaže: Politička hodočašća hrvatskih lidera po Hercegovini štete Hrvatima.

Ističe da BiH vidi kao građansku državu, građansko društvo, ali se moraju riješiti nacionalna pitanja u ovoj zemlji, prenosi federalna.ba.

“Moraju postojati zaštite i mehanizmi nacionalnih prava, zastupati građanske ideje, građansko uređenje države, ali da se pri tome doista ozbiljno poštuju kolektivna prava, ali i da se zahtjevi koji dolaze iz etnonacionalnih politika i njihovih vođa u određenom smislu ograniče kako ne bi dodatno rasparčavali i uništavali koheziju ovog društva.”

Kaže da konstitutivnost, na kojoj trenutno insistira prije svega predsjednik HDZ-a Dragan Čović, ne bi nikako trebalo gledati kroz prizmu Dragana Čovića i HDZ-a.

“Ta je politika naprosto loša. Ona je autodestruktivna, loša i za Hrvate u BiH. Pitanje konstitutivnosti trebalo bi gledati u jednom širokom spektru jer se to tiče i druga dva naroda. Vi bez toga nemate, na koji će način onda, ako bismo zamisli građanski princip, kako će Bošnjaci ili Hrvati u RS-u ostvariti bilo koje svoje pravo. Pravo na jezik, na kulturu, na vlastitu historiju itd. Jednako tako imate problem u većinskim hrvatskim kantonima, to opet ne mogu Bošnjaci i Srbi. U većinskim bošnjačkim kantonima to ne mogu Hrvati i Srbi. Da li je dobar taj naziv pravni, konstitutivnost, ili se može u nekom pravnom smislu smisliti i neki drugačiji mehanizam, ali naprosto se ovdje mehanizmi zaštite kolektivnih prava, ovdje više nije riječ o politikama, one to zolupotrebljavaju. Nije riječ ni o politici HDZ-a, SDA, SNSD-a i drugih, riječ je o ljudima.”

Smatra da bi tako važna pitanja kao što je konstitutivnost naroda ili zaštita pojedinačnih individualnih prava građanki i građana, bilo važno izuzeti od pomenutih stranaka.

“Naprosto takve politike profitiraju. Njima svima odgovara to stanje da se ništa ne rješava.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)