Naslovnica Mostar FPMOZ dobio STEM centar

FPMOZ dobio STEM centar

519
foto: Fena

Mostar — Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru (SUM) u petak je dobio STEM centar izvrsnosti, opremljen novom didaktičkom opremom u skladu sa STEM standardima, u sklopu projekta Enable BiH.

Učionica je opremljena s modernim multimedijskim stolovima koji uključuju sve priključke (struju, mrežu i USB) te 20 ergonomskih stolica. Ima i pet računara koji se pokreću putem virtualizacijske platforme. Opremljena je i pametnom i magnetnom pločom, Ultimaker 3D printerom, laserskim printerom u boji, SMart TV FHD.

“Uvijek smo govorili da Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti vidimo kao svjetionik, kao nekoga ko povezuje i uvezuje sve nas koji smo određeni i usmjereni jedni na druge u ovoj društvenoj sredini gdje živimo i radimo, to želimo i nastaviti”, izjavio je tokom otvaranja dekan FPMOZ-a Mario Vasilj.

Prorektor SUM-a Zdenko Klepić istakao je kako otvaranje Centra ima veliki značaj te kako se od danas mostarsko Sveučilište stavlja uz bok najsavremenijih sveučilišta i istraživačkih centara.

“Ovo je veliki iskorak za mostarsko Sveučilište, za Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti i za studente kojima će omogućiti da stječu praktična znanja, istraživati, usavršavati se i razvijati, a sve kako bi na tržištu rada biti konkurentni”, kazao je Klepić uoči otvaranja, prenose mostarski portali, koji se pozivaju na Fenu.

Otvaranje Centra implementirano je saradnji sa organizacijom Save the Children, u okviru projekta ENABLE-BiH, kojeg podržava Agencija za međunarodni razvoj SAD-a – USAID.

Fatima Smajlović, uime ogranizacije Save the Children, kazala je kako projekat ENABLE ima za cilj pomoći unapređenju kvaliteta i relevantnosti obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te kako će ovaj centar pospješiti koordinaciju između osnovnih i srednjih škola, fakulteta, tehnoloških parkova, poslovnih subjekata, a koja će u konačnici proizvesti dodatna znanja i vještine potrebne za poslove budućnosti.

Ona je također napomenula kako će pored Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, centar izvrsnosti danas biti otvoren i u Tehnoločkom parku INTERA kod Mostara.

(StarMo)