Naslovnica Mostar FOTO: Žestoka borba s požarima na prilazima Mostaru

FOTO: Žestoka borba s požarima na prilazima Mostaru

1146
foto: V. Nazdrajić

Mostar — Na uzvišenjima iznad sjeverne mostarske kotline i danas je vođena žestoka borba s požarima.

Na više kota, počevši od Rujišta, preko vrha Šljeme, pa do uzvisina iznad naselja Kuti-Livač, već danima se vodi pravi mali “rat” sa vatrenom stihijom, kako bi je se spriječilo da se spusti ka naseljenim mjestima.

Što se tiče izletišta Rujište, ekipa portala StarMo se u nedjelju uvjerila da su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Rujište”, mještani dobrovoljci iz sjevernih naselja, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, uz podršku helikoptera Oružanih snaga, nastojali obuzdati vatru koja nosi sve pred sobom na lokalitetima Prevoj, Porim i ostalim dijelovima tog područja.

U nekoliko navrata proteklih dana, plamen je bio opkolio gasioce, koji su nadljudskim naporima uspjeli se izvući iz vatrene klopke.

Prema informacijama iz Ministarstva odbrane BiH, vojni helikopter jutros od 08.30 sati djelovao je u zoni Livča kod Mostara, te je za jedan sat letenja izbačeno pet vedara vode. U popodnevnim satima nastavljeno je gašenje požara na prvobitnoj lokaciji u opštini Mostar. Helikopteri OS BiH na području Mostara, inače, gase požar od petka, 10. aprila.

Mještani naselja Humi-Lišani javili su za StarMo da je juče helikopter OS BiH više puta nadletio taj dio mostarskog područja, letjevši u pravcu Rujišta, kao i danas poslijepodne.

Prema posljednjim informacijama s terena, koje nam javljaju očevici, u nedjelju uveče, požar se spušta prema selu Kuti, pa je pred gasiocima očigledno još jedna besana noć.

(StarMo)