Naslovnica Mostar FOTO: Žene iz Mostara uputile proglas

FOTO: Žene iz Mostara uputile proglas

569

Mostar — Neformalna grupa žena organizovala je u nedjelju Marš žena, pod motom “Vratite nam pravo glasa”. Sa skupa, u kojem je učestvovalo nekoliko desetina aktivistkinja i aktivista, upućen je i proglas kojim se traži ravnopravno učešće žena u bh. društvu.

Okupljanje je počelo na Trgu Musala, odakle se kolona uz parole i transparente uputila na Trgu ispred mostarske Gimnazije.

Predsjednica Udruženja žena “Univerzum” i književnica Enisa Bukvić izjavila je novinarima da je vrijeme da se žene u BiH konačno probude. Prava koja su žene nekad imale u BiH, davno su izgubljena, kazala je.

“Vratili su nas stotinu godina unazad. Kada govorimo o pravima žena u Mostaru, dovoljno je kazati da kao ni muška populacija dugo već nemamo pravo birati i biti birane. Šta još dodati? Smatramo da nije dovoljno da nam se samo jedan dan u godini poklanjaju pažnja i cvijeće”, rekla je Bukvić.

Ona je istakla da je žena u BiH i u svijetu više od 51 posto, te da moraju biti potpuno ravnopravne u društvu, porodici i politici.

“Ljudsko biće sastavljeno je od muške i ženske energrije i ono funkcioniše samo ako su te energije uravnotežene. Danas bh. društvu nedostaje ženske energije. Žene nažalost imaju izražene komplekse i ne koriste kreativnost, volju i snagu, koji ih krase”, rekla je uz ostalo Bukvić.

Na Španskom trgu proglas žena sa skupa pročitala je glumica Amela Kreso.

“U Bosni i Hercegovine žena nema u Ustavu, nedovoljno ih je u politici, malo na rukovodećim mjestima. Naši glasovi su često utišani zbog straha, prijetnji i li su prosto proglašeni nevažnim. Nemamo iste mogućnosti da dobivanje posla, dostojanstven rad i jednaku plaću. Danas u nedjelju brojne žene rade u trgovačkom sektoru, bez prava na stolicu, bez plaćenih prekovremenih sati ili posebne nadoknade za rad. Naše radne sedmice traju više od 40 sati. Dobijamo otkaze zbog trudnoće, a smatraju nas odgovorne za rađanje i natalitet. Naše majčinstvo nema radne sate, naši kućanski polovi nisu plaćeni. Majčinstvo je izbor , ali koncept majčinstva u ovoj državi izrabljuje se umjesto da se podržava. Porodilje ne traže milostinju već jednaka prava”, stoji, uz ostalo u navedenom proglasu.

Poručeno je i da žene nisu samo kvota, niti smiju biti samo broj na stranačkoj listi, te da im pripada ravnopravno mjesto u političkim strankama, izborima i funkcijama i da žele jednake mogućnosti i prilike.

(StarMo)