Naslovnica Izdvojeno FOTO: “Vidimo koliko je Ratkušić bio upravu”

FOTO: “Vidimo koliko je Ratkušić bio upravu”

1023

Mostar — “Bosna je veća od Evrope”, naslov je posthumno objavljene knjige rahmetli Enesa Ratkušića, koja je u subotu uveče promovisana u Centru za kulturu Mostar.

Promociju je upriličilo Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalni odbor za Hercegovinu, u povodu godišnjice od rušenja Starog mosta u Mostaru.

O Ratkušićevom djelu govorili su promotori Mursel Begović, Kasim Korjenić, te Menso Medar, dok je moderator skupa bio Hasan Eminović.

U izjavi medijima, Mursel Begović je podsjetio da knjiga “Bosna je veća od Evrope” sadrži Ratkušićeve tekstove, objavljene od 1990. pa sve do 2018. godine. Begović je podsjetio da je Ratkušić bio novinar, publicista, esejista i književnik, pa knjiga “Bosna je veća od Evrope” sadrži tekstove objavljene u nekadašnjem sarajevskog sedmičniku “Ljiljan”, glasilu Islamske zajednice u BiH “Preporod”, magazinu “Stav”, te na internet-stranici Al Jazeere Balkans.

“Naravno, njegov opus je trostruko veći, ali sa željom da ipak pratimo formu eseja i kolumne, zadržali smo se na tome i knjiga je oko 500 stranica”, rekao je Begović.

On je istakao da su Ratkušićeve kolumne i dan-danas aktuelne.

“Dakle, on kad govori o problemu smeća u Mostaru, to je i danas problem. Kada analizira pitanje Aluminija, ti tekstovi vrijede i danas”, kazao je Begović i dodao:

“’Bosna je veća od Evrope’, podrazumijevao je uvijek tu blagu dozu euro-skepticizma, koju je ubacivao. Mi vidimo, recimo, ovih dana, sa Macronom, koliko je Enes bio upravu, kada je bio euroskeptik”.

Promotor knjige i Ratkušićev dugogodišnji prijatelj, Menso Medar, govoreći o knjizi “Bosna je veća od Evrope” dodao je:

“Napravljen je jedan pregled sociološke kritike bosanskohercegovačke stvarnosti, a tako i svjetske”.

Dio atmosfere sa promocije knjige “Bosna je veća od Evrope” rahmetli Enesa Ratkušića, pogledajte u našoj foto-galeriji…

(StarMo)