Naslovnica Izdvojeno FOTO: Veterani policije odali počast Ziji Leriću

FOTO: Veterani policije odali počast Ziji Leriću

1463

Mostar — Članovi udruženja koja okupljaju veterane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH s područja Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona u nedjelju su se okupili na mostarskim Šehitlucima, kako bi odali počast pukovniku policije i nosiocu zlatne policijske značke, Ziji Leriću, koji je poginuo na današnji dan prije 25 godina. Istovremeno, uz prigodnu ceremoniju na jarbol Šehitluka, pored armijske, istakli su i zastavu MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

U ime organizatora skupa, Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene ‘Bosna 4’, prisutnima se obratio Adil Veledar, predsjednik Udruženja Odreda Bosna 4, koji je podsjetio na 1994. godinu i trenutak formiranja tog posebnog policijskog odreda, istakavši kako je to bila jedinica koja u svakom momentu može odgovoriti svakom zadatku, na čijem čelu su bili komandant Semir Drljević Lovac i njegov zamjenik Zijo Lerić.

Podsjetio je da je jedinica prošla vojne i policijske obuke, pripremavši se za izvršavanje zadataka i u miru i u ratu. U jednom momentu, podsjetio je Veledar, odred je dobio borbeni zadatak, da krene u zaustavljanje agresora u području Rožaca i povratak na početne položaje.

“Mi smo otišli na to izvršenje zadatka. Zadatak smo u potpunosti izvršili. Nažalost, tada je poginuo naš zamjenik komandanta Zijo Lerić”, rekao je Veledar.

Na ceremoniji je kćerka rahmetli Zije Lerića, Arnela Lerić Glavović, zajedno sa predsjednikom Skupštine Udruženja Odreda Bosna 4, Sudom Marićem, na jarbol podigla zastavu MUP-a RBIH.

Predsjednik Saveza veterana policije u HNK, Vahid Alagić, u izjavi medijima podsjetio je da su pripadnici Armije RBiH i MUP-a RBIH zajedno branili državu BiH. “Hoćemo da, kako smo bili u ratu, tako budemo i u miru i da naša zastava bude tu kao obilježje svih onih koji su branili ovu državu”, naglasio je Alagić.

On je istakao da je MUP RBIH bio prva organizovana, oružana formacija koja je stala u odbranu BiH, podsjetivši na odluku Predsjedništva RBiH od 19. 9 1991., prema kojoj se MUP mobilisao i prema kojoj je puni sastav tih naoružanih formacija stao u zaštitu BiH, svih građana i javnog reda i mira.

Komandant Odreda ‘Bosna 4’, Semir Drljević Lovac je, govoreći o podizanju na jarbol zastave MUP-a RBiH, kazao kako su mnogi borci i počeli kao pripadnici policijskih jedinica. “Svi smo mi prošli od rezervnog sastava policije. Ova zastava je za sviju”, rekao je Drljević i dodao:

“Preveliki je značaj. Pogotovo danas u ovoj situaciji bezbjednosnoj. Kad se vratimo u ona teška vremena, ipak MUP RBIH u onom vremenu je davao sigurnost i štitio građane. Imam osjećaj bolje nego danas”.

(StarMo)