Naslovnica Mostar FOTO: Vatra iznad naselja u Kutima

FOTO: Vatra iznad naselja u Kutima

1191

Mostar — Veliki požar, koji od ranih jutarnjih sati gori na brdima iznad sjevernog dijela mostarske kotline, nošen jakim vjetrom, tokom večernjih sati počeo se spuštati prema naselju u Kutima kod Mostara, potvrđeno je za portal StarMo s mjesta događaja.

Prema informacijama s terena, vatra se kreće i u pravcu mjesne džamije.

Međutim, StarMo portal u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar saznaje da je požar još uvijek u vrhu brda i da vatrom upravlja jak vjetar, ali je još uvijek daleko od naselja.

Vatrogasne ekipe PVJ Mostar su već bile na terenu, a tu su, kako saznajemo, i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ruijište, te radnici preduzeća Šumarstvo.

Podsjećanja radi, kako smo već izvijestili, u utorak od ranih jutarnji sati gori šuma i trava na brdu između Zijemalja, Pločna i Rujišta. Vatra gori na nepristupačnom terenu, a dodatan problem predstavljaju zaostale mine, kao i vjetar koji diktira smjer požara.

Zbog požara na brdu sjeverno od Mostara, između Zijemalja i Rujišta, u podnožju planine Prenj, koji je jutros izbio, tokom dana Štab civilne zaštite Grada Mostara odazvao se pozivu za pomoć Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rujište i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Kako je rečeno iz Štaba, na raspolaganje su im dostavljene naprtnjače za gašenje požara i velika cisterna za dopremanje vode.

(StarMo)