Naslovnica Izdvojeno FOTO: Svjetski uspjesi mostarskih karatista

FOTO: Svjetski uspjesi mostarskih karatista

1126

Mostar – U prostorijama Karate kluba Mostar na Mejdanu u četvrtak uveče zatičemo trening svih uzrasta polaznika kluba i rad punom parom, samo nekoliko dana nakon što su članovi tog kluba, u sklopu reprezentacije BiH, prošle sedmice postigli velike rezultate na međunarodnom takmičenju.

Tačnije, kako nam je kazao selektor reprezentacije BiH u tradicionalnom karateu i majstor karatea 8. dan, Salih Grbić, prvi čovjek KK Mostar, od 1. do 3. novembra u Stuttgartu u Njemačkoj održano je 8. svjetsko prvenstvo u tradicionalnom karateu, asocijacija Fudokan. Na toj svjetskoj smotri nastupila su u reprezentaciji BiH 42 takmičara iz cijele zemlje, dok je KK Mostar bio zastupljen sa 11 takmičara u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji.

Tako je mostarski član selekcije BiH Aldin Karailo osvojio zlatnu medalju u seniorskoj kategoriji, do 84 kg; u uzrastu mlađih seniora Nermin Jašarević je osvojio 3. mjesto, u apsolutnoj kategoriji, tradicionalni karate. Faris Zekotić, u kategoriji kadeta do 65 kg, osvojio je 3. mjesto. U ekipnim borbama, juniorska ekipa, Adi Salčin je osvojio prvo mjesto, zlatnu medalju, zajedno sa drugim članovima reprezentacije.

U ženskoj seniorskoj kategoriji, Erna Dizdarević je osvojila 3. mjesto pojedinačno, u katama; Nejla Smailhodžić 3. mjesto u mlađim seniorima, pojedinačno u katama, dok je Rijalda Džiho, u borbama osvojila 3. mjesto u kategoriji preko 68 kg.

“Naša reprezentacija BiH, koju su predstavljali karatisti Karate kluba Mostar – Aldin Karailo, Sanid Merzić, Ervin Fazlić i Nermin Jašarević osvojila je 3. mjesto u ekipnim borbama, gdje smo u dvije ekipne borbe pobijedili reprezentaciju Italije sa 3:0, te Srbije sa 3:0, da bi u polufinalu izgubili od Poljske 2:1, sigurno sa jednom sudijskom nepravdom koja nam je nanesena”, izjavio je za portal StarMo.ba selektor Grbić.

Salih Grbić

Napominje da je i Sanid Merzić u katama, u seniorskoj konkurenciji osvojio 3. mjesto, a u borbama je bio peti.

“Mogu da kažem da smo zadovoljni uspjesima i onim što radimo, iako to nije ono što mi još više možemo, uz malu podršku i pravilnije suđenje, mi bi mogli dosta bolje”, ističe Salih Grbić.

“Što se tiče borbi, bile su jako teške, pogotovo prvi dan. Bilo je tu i hrvanja i poena, i svega, i ‘čambanja’ na kraju, ali na kraju rezultatom 10:7, vidi se da je to bila jedna od jačih borbi tog dana”, sumirao je svoje utiske iz Stuttgarta Aldin Karailo.

Napomenuo je kako su članovi bh. reprezentacije imali teške borbe i u ekipnoj konkurenciji, ali sve u svemu, zadovoljni su i trećim mjestom.

neke od sekcija KK Mostar

Standardna reprezentativka BiH Ena Dizdarević ističe da je konkurencija bila u četiri kruga veoma jaka, iz cijelog svijeta.

“Ovaj put sam uspjela da osvojim bronzanu medalju, ja sam zadovoljna svojim nastupom. Znam da ima još tu prostora za napredak. Moja sljedeća ambicija je i prvo mjesto u narednom periodu”, naglašava Dizdarević.

(StarMo)