Naslovnica BiH FOTO / Stolac: Deminirano područje ispred borbenih položaja HVO-a

FOTO / Stolac: Deminirano područje ispred borbenih položaja HVO-a

479

Sarajevo/Stolac — Na području općine Stolac završen je deminerski zadatak “Njivice – Bošnjakovina” ukupne površine 46.196 m2, saopšteno je iz Federalne u'prave civilne zaštite.

Na ovom zadatku koji je uspješno obavljen bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Bihaća, Livna i Mostara.

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice, a tokom proteklog rata ovo područje se nalazilo ispred borbenih položaja HVO-a.

Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta područje se može koristiti za ispašu stoke. Za mještane, posebno povratnike u selo Njivice koje je najbliže lokaciji, uklanjanje minske opasnosti znači sigurnije okruženje, bavljenje stočarstvom i ispašu stoke koju u ovom selu većina uzgaja jer je to glavni izvor prihoda koji im omogućava opstanak na ovom području.

Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Stolac upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine, stoji u saopštenju.

(StarMo)