Naslovnica Izdvojeno FOTO: Stari most u zlatnoj boji zbog djece oboljele od raka

FOTO: Stari most u zlatnoj boji zbog djece oboljele od raka

564

Mostar — Obilježavanje “Zlatnog septembra”, mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, započelo je večeras iluminacijom građevina u nekoliko bh. gradova, među kojima i mostarskog Starog mosta.

“Cilj ‘Zlatnog septembra’ je podići svijest o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo.

U septembru smo planirali mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku”, poručili su iz udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Dvadesetdvogodišnji Benjamin Špago iz Mostara, član Udruženja ‘Mladice’ pri Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, kojem je prije četiri godine dijagnosticirana leukemija, izjavio je novinarima pod Starim mostom kako je ovogodišnji simbol borbe protiv raka kod djece zlatna traka, te je stoga i prikazana na Starom mostu.

“Udruženje provodi septembar pod sloganom ‘Život posloije raka, borba se nastavlja’. Bitno je da pričamo o raku, da rak nije bauk, da mi mladi svojim primjerom dajemo motivaciju drugoj djeci, koja se trenutno liječe, da je moguće, da je rak pobjediv, da je život poslije raka moguć”, kazao je Špago.

Aktivnosti planirane u septembru počele su iluminacijom bh. znamenitosti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Pored Starog mosta tako su u zlatnu boju večeras obojeni Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH u Sarajevu, zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzli i Kapetanova kula u Bihaću.

(StarMo)