Naslovnica Mostar FOTO / Špago: ZAVNOBIH postavio bitne političke i ustavno-pravne pretpostavke

FOTO / Špago: ZAVNOBIH postavio bitne političke i ustavno-pravne pretpostavke

526

Mostar — Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru u srijedu je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Cvijeće na Partizanskom spomen-groblju položile su brojne delegacije institucija vlasti od državnog, preko entitetskog i kantonalnog, do lokalnog nivoa, raznih udruženja, te bošnjačkih i multietničkih političkih stranaka.

Član Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar, Miralem Džajo izjavio je kako je zasjedanje ZAVNOBIH-a došlo nakon velikih bitaka sa fašističkim snagama na Sutjesci. On je podsjetio i da su se delegati ZAVNOBIH-a do Mrkonjić Grada probijali po lošem vremenu i kroz neprijateljske borbene linije.

“Na tom zasjedanju je učestvovalo oko 240 delegata iz čitave BiH, među njima je bilo i tridesetak iz naše Hercegovine”, kazao je uz ostalo Džajo.

Prisutnima se u ime organizatora obratio predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Šerif Špago, koji je rekao da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, 25. novembra 1943. godine, ustavnovljen model po kojem se jedino BiH može razvijati, a kojim se njenim narodima i građanima omogućuje puna ravnopravnost i sloboda. Špago je rekao i kako je ZAVNOBIH nakon 480 godina obnovio državnost BiH.

“Nezavisnost BiH 1992 godine je samo logični slijed i rezultat onog što je cijela historija Bosne i Hercegovine iskazala i za što je ZAVNOBIH postavio bitne političke i ustavno-pravne pretpostavke”, rekao je Špago.

On je rekao i da su tekovine Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) i antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu bile “značajan temelj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine protiv fašizma, a za očuvanje BiH”.

Nakon Partizanskog spomen-groblja, brojne delegacije su poštu poginulima odali i na šehidskom mezarju Šehitluci u Mostaru, gdje su sahranjeni poginuli pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovinem iz proteklog rata.

(StarMo)