Naslovnica Mostar FOTO: Salakovac dobio modernu plažu

FOTO: Salakovac dobio modernu plažu

2816

Mostar — Jezero Salakovac u posljednje vrijeme postalo je jedno od omiljenih kupališta građana sa šireg područja Mostara.

To je rezultat akcije koja je kulminirala posljednjih mjeseci na uređenju plaže na tom lokalitetu, sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

Jedan od organizatora akcije, Adem Macić Kada, ističe kako uređivanje plaže traje već sedam godina, uključujući manje projekte kao što je sadnja stabala, postavljanje klupa i stolova, tako da je od tog perioda do danas, znatno izmijenjen izgled kupališta.

Međutim, tek realizacijom velikog projekta uređenja plaže na jezeru Salakovac, koja traje posljednja dva mjeseca, plaža je dobila novi i moderan izgled, koji svojim ambijentom privlači Mostarce da posjete ovaj lokalitet i uživaju u slobodnom vremenu.

“Smatrali smo da je postojeću plažu potrebno doraditi, urediti i ponuditi joj novi izgled. Sredstva u iznosu od 27 hiljada konvertibilnih maraka obezbijeđena su od strane Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, a glavni izvođač radova bio je HP Investing sa svojim kooperantima.

Poseban doprinos organizaciji radnih akcija dali su mještani Bijelog Polja, a pogotovo naselja Prigrađani, koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli ovom ogromnom rezultatu. Sada jezero Salakovac ima modernu plažu, koja u svom sadržaju nudi toalete, tuš, kabine za presvlačenje, kamin, nove ograde, moderan prilaz, parking i kante za ostavljanje smeća”, ističe Adem Macić.

Prema riječima mještana koji su učestvovali u akcijama uređenja plaže, posebnu zahvalnost za doprinos duguju ribogojilištu „Salmon“ koji su konstantno bili prisutni i spremni da ponude svoju pomoć učesnicima akcije.

Također, ističu kako realizacija projekta predstavlja motivaciju za dalji rad i doprinos lokalnoj zajednici u budućnosti.

Inače, vještačko jezero Salakovac, nastalo 1981. godine, smješteno je u istoimenom naselju sjeverno od Mostara.

Maksimalna dužina jezera je 20 kilometara, a na određenim dijelovima je duboko čak do 40 metara.

Naučna istraživanja o navedenom jezeru su dokazala da ovaj ekosistem naseljava čak 9 vrsta ribe, a uočljivo je i povećanje broja novih vrsta ribe u ovom jezeru.

(StarMo)