Naslovnica Mostar FOTO / Protest i štrajk zdravstvenih radnika: “Vuku nas za nos”

FOTO / Protest i štrajk zdravstvenih radnika: “Vuku nas za nos”

226

Mostar — Nekoliko desetina zdravstvenih radnika iz više gradova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su u četvrtak 10. decembra protestnu šetnju kroz centar Mostara. Isti dan, njih oko 2.600 stupilo je u generalni štrajk.

Štrajk su organizirali Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Oni od Vlade HNK traže da se, nakon godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se za po pola posto poveća koeficijent za obračun plata.

„Zdravstveni radnici poručuju ovoj Vladi, ispred koje stojimo ponosno, da odmah pripreme u dovoljnom broju primjeraka Kolektivni ugovor i da u njega unesu sve naše zahtjeve. Tražimo da nas pozovu da odmah potpišemo Kolektivni ugovor i da se raziđemo na dostojanstven način i vratimo na svoja radna mjesta. Sramota je da zdravstveni radnici ovdje moraju stajati pred ovom Vladom i izražavati svoj protest, da nas Vlada za godinu i pol dana na čelu sa ministrom zdravstva vuče nas za nos“, kazao je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zdravstva u HNK-u, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar istakao je kako se štrajk već odrazio na pacijente.

„Ljudi koji su se prije par mjeseci naručili na specijalističke preglede, dobili su termine, nažalost svi ti termini su otkazani. To možemo zahvaliti našoj Vladi i ministru Goranu Opsenici. Žalosno je da danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, stupamo u generalni štrajk. Koliko poštuju naša prava jasno govori da su prekršili cijele odredbe Zakona o radu“, kazao je Anić.

Dva sindikata su ranije najavili i da će mostarska COVID-bolnica, gdje su smješteni pacijenti oboljeli od posljedica zaraze korona virusom, raditi bez prekida, kao i da će svi hitni slučajevi, kao i pacijenti koji leže na bolničkim odjeljenjima, imati potpunu zdravstvenu njegu.

Štrajk će, po najavama iz sindikata, trajati do ispunjenja zahtjeva.

U utorak, 8. decembra, su odbili prijedlog Vlade da pregovori otpočnu u petak, 11. decembra.

Iz Vlade HNK-a je su srijedu objavljeno saopćenje za javnost, u kojem pozivaju na “dijalog, pregovore i kompromis u traženju najboljih i održivih rješenja”.

(StarMo)