Naslovnica Sport FOTO / Promocija knjige: “Opstanak Veleža – pobjeda naroda u Bosni i...

FOTO / Promocija knjige: “Opstanak Veleža – pobjeda naroda u Bosni i Hercegovini”

272

Mostar — “Velež – priča o 100 godina mostarskih Rođenih” naslov je knjige autora Saše Ibrulja, mostarskog sportskog novinara, koja je u utorak uveče promovisana u dvorištu Centra za kulturu Mostar.

O knjizi koja govori o 100 godina postojanja Fudbalskog kluba Velež, govorili su, pored autora Saše Ibrulja, i recenzenti historičar Dragan Markovina i književnik Marko Tomaš, direktor FK Velež, Džemil Šoše, te legenda Veleža, član čuvene generacije iz sedamdesetih – kada su Rođeni bukvalno “žarili i palili” bivšom Jugoslavijom – Džemal Hadžiabdić.

Govoreći o Veležu kao posebnom društvenom fenomenu, klubu obične raje, radničke klase, koji je – zahvaljujući izuzetnim talentima – znao pomrsiti račune i ‘Velikoj četvorci’ Crvenoj Zvezdi, Partizanu, Dinamu i Hajduku, književnik Marko Tomaš je istakao kako je zanimljiva činjenica da Velež i dan-danas ima simpatizera i navijača širom bivše Jugoslavije.

“Posebno mi je drago što sam navijač Veleža iz razloga što opstanak Veleža smatram jedinom pobjedom naroda uopće u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Pobjedom raje, pobjedom ‘ulice’, jer je opstao unatoč svemu što je bilo kontra njegovog opstanka”, istakao je Tomaš.

Govornici na promociji su podsjetili kako Velež za 100 godina postojanja nije prekidao rad, osim za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su njegovi igrači listom otišli u partizane, te za posljednjeg rata, kada je klub doslovno bio zabranjen, ali je njegov rad obnovljen i u najtežim, ratnim okolnostima, zahvaljujući ogromnoj ljubavi njegovih igrača i navijača.

Historičar Dragan Markovina je u izjavi za portal StarMo ukazao na veliki značaj knjige “Velež – priča o 100 godina mostarskih Rođenih” Saše Ibrulja.

“Ovo je prvi put da je jedan autor napravio iscrpnu biografiju kluba, zapravo, kroz vlastitu perspektivu, opisujući neke malo poznate detalje i ljude, posebno u onom prvom razdoblju između dva svjetska rata, što je bila velika rupa u svim ranijim monografijama. Kad bi me neko pitao šta da preporučim o Veležu, kao prvu informaciju, ovu knjigu bih dao svakome i ona će ga navesti dalje za istraživanje što ga god zanima”, istakao je Markovina.

Džemal Hadžiabdić je u izjavi za portal StarMo iznio ideju da se napravi jedan muzej. “Tako da ostane sljedećim generacijama, djeci, unučadi, da znaju šta je Velež za ovaj grad bio i bit će i ubuduće”, istakao je Hadžiabdić.

Sâm autor knjige, Saša Ibrulj, kazao je za StarMo da početna ideja i jeste bila da se pokuša na jednom mjestu skupiti sve ono što se dešavalo u proteklih stotinu godina.

Podsjetio je da je, tokom istraživanja za knjigu, nailazio na “rupe” u historiji kluba, s obzirom na činjenicu da je arhiva o djelovanju kluba između dva svjetska rata doslovno sakrivena, a u posljednjem ratu uništena.

“Nakon skoro trogodišnjeg istraživanja i pisanja, uspio sam doći do ovoga gdje smo sada i mislim da ova knjiga otvara neke nove stvari koje nismo znali o Veležu, potvrđuje neke koje jesmo i mislim ustvari da je najvažnije od svega da potvrđuje taj kontinuitet ideje identiteta Veleža od 1922. do danas”, rekao je Ibrulj.

Inače, i večerašnja promocija dio je manifestacija obilježavanja 100 godina postojanja FK Velež. Veče ranije, tim povodom održana je i promocija knjige “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka” autora Darija Mehmedovića, sportskog novinara iz Mostara, dugogodišnjeg radnika Federalne televizije.

(StarMo)