Naslovnica Izdvojeno FOTO: “Pozivamo Grad i Kanton na razgovore”

FOTO: “Pozivamo Grad i Kanton na razgovore”

784
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predstavnici mještana naselja Bijelo Polje i Vrapčići, koji su jutros ponovo blokirali ulaz u deponiju Uborak, pozvali su predstavnike vlasti sa nivoa Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona na razgovore.

To je novinarima nakon razgovora u policiji saopštio Nijaz Hodžić, potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje okuplja mještane koji žive uz deponiju Uborak.

“Ja sam rekao da mi ne idemo odavde dok se nešto ne dogovorimo, da mi nismo nasilni ljudi, mi smo ovdje došli na mirne proteste i naravno očekujemo i od policije razumijevanje, odnosno da policija pozove nadležne organe u Gradskoj upravi, u kantonalnim vlastima da sjednemo za sto i da se dogovaramo”, rekao je Hodžić, dodajući kako drugog rješenja nema. “Sve dok oni nas ne budu zvali da se dogovaramo i da radimo mi ćemo biti ovdje”, naglasio je Hodžić.

Upitan ko može biti sagovornik u ime Grada Mostara, s obzirom na to da se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nalazi u bolnici u Zagrebu, Hodžić je rekao da to može biti u ime gradskih vlasti gradski pravobranilac, te kantonalna ministarstva građenja, okoliša i privrede.

Nijaz Hodžić

Tokom prvih sati nove blokade, okupljeni mještani su vratili nekoliko kamiona komunalnih preduzeća punih smeća.

Iz Udruženja “Jer nas se tiče” su ponovili kako je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala da deponiji neće izdati okolinsku dozvolu. “Radiće bespravno, pokušaće da rade bespravno, mi to nećemo dozvoliti, zato smo se olkupili ovdje”, izjavio je jutros novinarima predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur.

(StarMo)