Naslovnica Mostar FOTO: Posađeno 450 sadnica iznad Šehovine

FOTO: Posađeno 450 sadnica iznad Šehovine

628

Mostar — Na istočnim padinama iznad Mostara aktivisti više nevladinih organizacija i građani proveli su u nedjelju još jednu u nizu akciju pošumljavanja krševitog terena iznad rubnih mostarskih naselja.

U akciji sađenja oko 450 sadnica alepskog bora, brucijskog bora, arizonskog čempresa, leylandskog čempresa, sempervirens čempresa, te bagrema i hrasta učestvovalo je oko dvadesetak aktivista iz raznih dijelova Mostara – poput Blagaja, Drežnice, iz centra grada, a tu je bila i ekipa iz nevladine organizacije “Nešto više”.

Ovo je za portal StarMo saopštio predsjednik Udruženja građana “Nova snaga” iz Mostara, Anel Droce, organizacije koja je inače posljednjih godina provela više akcija pošumljavanja goleti ispod uzvišenja Fortica i Stolac.

“Udruženje građana Nova snaga predložit će budućem Gradskom vijeću Grada Mostara da se sačini urbanistički projekat, koji bi obuhvatio područje od brdsko-padinskog dijela iznad naselja Šehovina – područje padine brda Stolac i brda Fortica – u površini više desetina hektara, sa ciljem da se na tom području uspostavi rekreativno zona sa biciklističkim i pješačkim stazama, vidikovcima i ostalim potrebnim sadržajima za rekreaciju”, kazao je Anel Droce za StarMo.

On je istakao i kako je jedan od razloga aktivnosti pošumljavanja i taj da se na navedenom području stvore uslovi za formiranje parka – šume, koja će spriječiti eventualne odrone i klizišta, na šta su posljednjih decenija u više navrata upozoravali stručnjaci.

Droce je najavio i da će ovakve akcije biti nastavljene, te su već u pripremi nove sadnice za sljedeću sezonu pošumljavanja.

(StarMo)