Naslovnica Mostar FOTO: Otvoreno Mostarsko ljeto

FOTO: Otvoreno Mostarsko ljeto

370

Mostar — U dvorištu Centra za kulturu Mostar u petak uveče, uz prigodnu svečanost, otvoreno je novo izdanje kulturnog festivala Mostarsko ljeto.

Uz generalno sponzorstvo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Mostarsko ljeto organizovali su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Nakon muzičkog uvoda u izvođenju Azera Sandžaktara-Bijedića i Jesenka Krpe, Mostarsko ljeto je proglasio otvorenim ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Rašid Hadžović.

U izjavi medijima, organizatori festivala ističu kako u održavanje manifestacije nisu ni sumnjali. Institucije kulture su vrlo odgovorne kada je u pitanju njihov posao, ističe direktor Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović.

“Mi znamo da su i u najtežim ratnim vremenima institucije kulture djelovale, konkretno, da Mostarsko ljeto da nije prekidalo svoju aktivnost od 1979. godine do 2008. godine”, naglasio je Mujkanović, odgovarajući na pitanje o tome kako festival počinje u trenutku proglašenja stanja epidemije na teritoriji Federacije BiH.

Almir Mujkanović

Mujkanović kaže i kako su od samog početka planiranja manifestacije okolnosti bile takve da nije bilo lako planirati.

Podsjetimo, Mostarsko ljeto je prekinuto 2008. godine po izbijanju velike ekonomske krize.

Ministar Rašid Hadžović je u izjavi medijima podsjetio da je Mostarsko ljeto obnovljeno 2016. godine. Organizatori su se, uz pokroviteljstvo Ministarstva, dogovorili da neće dozvoliti da ih ništa zaustavi.

Rašid Hadžović

“Korona jeste izazov za sve nas, ali evo, kao što se može vidjeti, mi ćemo pokušati maksimalno da ispoštujemo sve epidemiološke mjere, da se čuvamo koliko budemo mogli i skrećemo pažnju svima koji budu dolazili da se prilagode tim mjerama”, istakao je Hadžović.

Direktor Pozorišta lutaka, Edin Kmetaš je rekao da su izvršene posljednje pripreme u vezi sa restrikcijama i preporukama Kriznog štaba, kada je riječ o toj kulturnoj instituciji. Prva predstava, od njih ukupno tri tokom festivala, je već u nedjelju.

Edin Kmetaš

“Planiramo da će sve biti u najboljem redu, broj gledalaca je skučen, rezervacije su neophodne, pošto su to jedini događaji koji su u zatvorenom prostoru, jer nismo mogli zbog same tematike predstava i opreme, smjestili smo ih u zatvoreni prostor i nadamo se da će biti sve uredu”, kazao je Kmetaš.

Nakon otvaranja Mostarskog ljeta, sarajevsko pozorište Sartr odigralo je predstavu “Ay Carmela” – prvi sadržaj ovogodišnjeg festivala.

Sjedišta za publiku u dvorištu Centra za kulturu raspoređena su na način da se poštuje fizička distanca, u skladu sa preporukama i mjerama zdravstvenih institucija u vrijeme epidemije koronavirusa.

Inače, Mostarsko ljeto trajat će od 17. jula do 28. augusta. Većina događaja od njih 26 bit će održana na otvorenom i to uglavnom u dvorištu Centra za kulturu Mostar. Bit će upriličene brojne predstave, izložbe, promocije, večeri poezije i koncerti.

(StarMo)